Tämä ilmiö iskee työnhakuun joulun jälkeen – ”Nyt kannattaa varautua”

Työnhaussa toistuu sama ilmiö aina joulun ja uudenvuoden jälkeen.

Vuodenvaihteen jälkeen työnhaussa toistuu vuosittain sama ilmiö. Silloin alkaa työnhaun sesonkiaika.

Alkuvuodesta avoimia työpaikkoja ilmoitetaan enemmän ja myös työnhakijoiden aktiivisuus kasvaa.

– Ilmiö ruokkii itse itseään. Uusi vuosi saa monet etsimään uusia kujeita. Lisäksi työnantajat ajoittavat rekrytoinnit usein alkamaan joululomien jälkeen, sanoo työnhakupalvelu Joblyn tuoteomistaja Jesse Huusari.

Ilmiö on ollut nähtävissä jo pitkään.

– Nyt kannattaa varautua ja laittaa CV:t kuntoon hyvissä ajoin.

Työnhaku kiihtyy heti tammikuun alussa ja huippu saavutetaan yleensä tammi-helmikuun taitteessa. Maanantai ja tiistai ovat Joblyn datan mukaan aktiivisimpia työnhakupäiviä. Työpaikkoja selaillaan puolestaan aktiivisimmin aamupäivisin.

– Viikonlopun jälkeen saattaa olla enemmän energiaa työnhakuun, moni haluaa kuitenkin pyhittää viikonlopun vapaa-ajan viettoon. Alkuviikon vilkkauteen voi vaikuttaa myös maanantaifiilis, jos nykyisessä työssä on jokin vialla.

Samanlainen sesonki nähdään myös kesälomien jälkeen alkusyksystä.

– Rekrytointeja tehdään kuitenkin ympäri vuoden. Kevät- ja syyssesongit ovat huippukohtia, mutta aktiivisuus kannattaa aina.

Kesätyöpaikkoja auki jo joulukuussa

Kesätöiden hakeminen käynnistyy toden teolla alkuvuodesta, mikä vilkastuttaa työnhakusesonkia entisestään.

Tänä talvena Joblyssa kesätyöpaikkoja on julkaistu runsaasti jo joulukuun puolella. Siksi sopivia kesätyöpaikkoja kannattaa alkaa selaamaan jo nyt.

– Työnantajat haluavat varmistaa, että paikat tulevat täytetyksi. Erityisesti korkeakouluopiskelijoille sopivia kesätyöpaikkoja tulee hakuun jo ennen vuodenvaihdetta, Huusari sanoo.

Viime vuonna kesätyöpaikkoja oli tarjolla vielä loppukeväästä ja jopa alkukesästä.

– Aikainen lintu madon nappaa, kuten sanotaan. Aktiivisuus kannattaa jo nyt, mutta ei ole syytä paniikkiin, jos hyvää paikkaa ei heti löydykään.

Näin otat hyödyn irti työnhakusesongista

1. CV kannattaa laittaa kuntoon hyvissä ajoin. Silloin se on valmiina räätälöitäväksi, kun sopiva paikka tulee eteen. Työnhaku helpottuu, kun sinun ei tarvitse aloittaa aivan alusta.

2. Varaa aikaa kalenterista. Jos haaveissa on uusi työpaikka, kannattaa ilmoitusten selaamiseen ja hakemiseen varata tietoisesti aikaa tammi-helmikuun aikana.

3. Hae rohkeasti. Jos kiinnostava paikka tulee vastaan, hakemalla et menetä mitään. Työnhaku vaatii useimmiten useiden hakemusten lähettämistä eri yrityksiin. Älä lannistu, vaikka et saisi heti kutsua haastatteluihin – se on täysin normaalia. Sopiva paikka löytyy kyllä!

Katso avoimet työpaikat

Lue myös: ”Työ saa minusta parhaan version, kotiväki sen, mitä on jäljellä” – uraäidit kertovat karusta todellisuudesta
Lue myös: Oletko aamuvirkku vai yökyöpeli? Vaikuttaa palkkaan, kertoo suomalaistutkimus
Lue myös: Toimistomelu häiritsee jopa kolmasosaa työntekijöistä
Lue myös: Tämä ristiriita johtaa yhä useammin työpaikan vaihtoon
Lue myös: Näin käytät tekoälyä työnhaussa